София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Социолог: Очаквам, че обществото ще преглътне създадената коалиция

Видя се как президентът отказва да се съобразява с решения на НС

12 сПолитика 634 Антония Лазарова

"Очаквам, че българското общество ще преглътне създадената коалиция. Това е голям компромис, но той единствен гарантира пътят към по-висока европейска интеграция и към геополитическото ни позициониране като съюзник в НАТО". Това обясни пред БНР Добромир Живков, социолог и управител на агенция “Маркет линкс”.

"Разполагайки със стабилна власт, започвайки работа по бюджета и възстановявайки работата на институциите, обществото ще го приеме и ще стигне до извода, че е неизбежно решение"

Живков не даде прогноза колко точно може да продължи съществуването на новото редовно правителство.

"Дори 9 месеца ми се струват трудно достижими. Това е една крехка конструкция, която ще трябва да удържи на удари от различни посоки, а и вътре в себе си".

Той изрази надежда, че ще се възстанови нормалното функциониране на парламентарната ни република.

"България не може да работи добре в състояние на служебни кабинети. Видя се как президентът отказва да се съобразява с решения на НС. Това показва от една страна неговите амбиции, от друга – желание за властова експанзия.