София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Валери Белчев: Идеята е пенсиите с ковид надбавката да бъдат 430 лв., а без нея 370 лв. (ВИДЕО)

"Това, за което искаме да се погрижим е доходите на българите да не спадат", поясни той
22 сПолитика 304 Николай Парашкевов

"Мой бюджет или бюджет на служебното правителство няма. Това е бюджетът на държавата", това заяви финансовият министър Валери Белчев в рубриката "Властта говори! Открито" във "Фейсбук" страницата на министерски съвет.

"Това, че няма редовно правителство не означава, че министерството на финансите ще спре да работи. Ние сме длъжни да го правим, спазвайки закона, а законът е ведомството да внесе бюджет", добави Белчев на отговор на въпрос защо служебното правителство не е изчакало бюджет 2022-ра да бъде внесен от редовен кабинет.

"От тук нататък е в ръцете на политическите партии и Народното събрание каква част от него ще възприеме, каква няма да възприеме, как ще го модифицира и т.н", заяви финансовият министър.

"За пенсионни реформи не можем да говорим от позицията на служебен кабинет. Това, за което искаме да се погрижим е доходите на българите да не спадат, за да не страдат от движенията в икономиката. По отношение на пенсиите го казах и вчера - много е важно абсолютната стойност на дохода на пенсионера да не спада", категоричен беше Белчев.

"За да избегнем риска, когато свалим ковид мерките, парите на пенсионерите да спаднат на 300 лв., направихме предложение базовата пенсия да се повиши на 370 лв., като остатъкът от настоящата ковид надбавка - да бъде нова ковид надбавка. Нашето предложение е тя да стане 60 лв. Тоест, ако базовата пенсия е 370 лв. с надбавката да стане 430. А след падането на ковид мерките пенсията да е 370 лв.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!