София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Владимир Николов, ВСС: Персонифицирането на съдебната реформа е най-вредното нещо

"Не трябва да фокусираме всичко в смяната на даден човек"


"И сега съществува механизъм за разследване на главния прокурор. Конституционният съд категорично се произнесе, че при извършено престъпление от страна на главния прокурор или от някой от другите висши ръководители на съдебната власт, всеки български прокурор може да образува разследване и да търси наказателна отговорност. ... Дейността на главния прокурор и на магистратите е в светлината на засиленото общественото и медийно внимание. Нима вярва някой, че ако има престъпление и то стане достояние, то няма да бъде разследвано? Напротив. В системата на прокуратурата има достатъчно отговорни, честни и съвестни прокурори, които ще изпълнят своите задължения".  

Това заяви за БНР председателят на Асоциацията на прокурорите и член на Висшия съдебен съвет Владимир Николов.

"Най-лесният път и най-отговорният е широк консенсус, който да приеме съответни изменения в Конституцията. Ако ли не, да има изменения в закони, срещу които ние не сме против, но те да бъдат съобразени с Конституцията и с решенията на КС и с това, което е необходимо и е на принципна основа. Ние сме за това да има отчетност и контрол върху дейността на всеки прокурор, на всеки магистрат, включително и на главния прокурор. Това практически в голяма степен е така, защото сме правова държава и трябва да уважаваме върховенството на правото", категоричен е Владимир Николов. 

Според председателя на Асоциацията на прокурорите персонифицирането на съдебната реформа е най-вредното нещо:

"Не трябва да фокусираме всичко в смяната на даден човек. Независимо кой е човекът. Ако има някаква такава цел, това е нелегитимно и не би трябвало да се случва".