София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

136 картини на Васил Чакъров показва кюстендилската галерия

Изложбата в кюстендилската галерия продължава до 10 септември

136 картини на Васил Чакъров показва кюстендилската галерия

Изложбата в кюстендилската галерия продължава до 10 септември

41 сКултура 537 Боряна Райчева


В художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“ в Кюстендил в петък, 12 юни се открива изложбата „Багренци в творчеството на Васил Чакъров“. Тя е подредена от изкуствоведката Ружа Маринска и съдържа 136 работи на художника, повечето непоказвани.

Роденият през 1934 в кюстендилското село Багренци Васил Чакъров, смятан за един от най-значимите български акварелисти, се завръща с тази изложба в галерията, в която за първи път показва през 1973 година своите работи.

Животът му минава в Самоков, но в картините му неизменно присъства и родният Кюстендилски край

Приживе (почива през 2018), Васил Чакъров дочака признание за майсторството си, като през 2008 подели престижната национална награда за живопис „Захари Зограф“ с Магда Абазова.

Почетен гражданин на Самоков, негови картини притежават Националната галерия, Софийската градска художествена галерия, множество галерии в България, както и в Русия, Полша, Унгария и другаде.

„Васил Чакъров развива линията на лиричния пейзаж, като утвърждава една стилистика – колкото пластически убедителна, толкова оригинална като виждане на мотива. Всички тези качества ни задължават да го впишем в редицата на големите майстори акварелисти в българското изкуство“, пише Ружа Маринска.

Изложбата в кюстендилската галерия продължава до 10 септември.

Можете да видите и филма за Васил Чакъров тук https://www.youtube.com/watch?v=nC1pDJrVhtY, сниман от Жоро Банчев.