София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

€137 млрд. е несъбраното ДДС в ЕС само през 2017 г.

В България бюджетът губи €1 млрд. годишно, в Румъния - €6 млрд.

€137 млрд. е несъбраното ДДС в ЕС само през 2017 г.

В България бюджетът губи €1 млрд. годишно, в Румъния - €6 млрд.

9 месецаИкономика 18 Боряна Райчева


137 млрд. евро приходи от данъка върху добавената стойност (ДДС) са недосъбрани от страните на ЕС през 2017 г., съобщиха от пресцентъра на Еврокомисията (ЕК).

„В сравнение с предишни години разликата между дължимия и реално събрания ДДС е по-малка, но все още е значителна“, констатираха от ЕК.

Това изтъквало „нуждата от задълбочена реформа на нормите на ЕС“, предложена от ЕК през 2017 г. Както и от „засилване на сътрудничеството между държавите в борбата срещу измамите с ДДС“.

С разликата се измервала „ефективността за прилагане и спазване на нормите относно ДДС“. Така се правела „оценка на пропуснатите приходи поради данъчни измами, избягване на данъци, несъстоятелност, финансова неплатежоспособност и погрешно определяне на дължимия данък“.

В доклада разликата между дължимия и събрания ДДС е изложена за 2017 г. - това е последният период, за който има изчерпателни данни.

„Проучването е финансирано от бюджета на ЕС, а констатациите са от значение и за държавите членки, защото ДДС е важен източник на приходи за Общността и за държавите-членки“, поясняват в ЕК.

В България несъбираемостта на ДДС е около €1 млрд. годишно, а в съседната Румъния достига €6 млрд. по последните данни за 2017 г.