София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

61% от българите одобряват министерските оставки

Само за 12% обаче това увеличава доверието в кабинета

61% от българите одобряват министерските оставки

Само за 12% обаче това увеличава доверието в кабинета

2 годиниОбщество 12 Боряна Райчева


Оставките на тримата министри от кабинета „Борисов 3“, поискани и дадени миналия петък във връзка с трагичната катастрофа край Своге на 25 август, станала причина за смъртта на 17 души, се подкрепя от 61% от българите, това показва експресно национално представително проучване на социологическа агенция "Алфа Рисърч".
 
Според резултатите от изследването обаче едва 12% от анкетираните считат, че оставките засилват доверието в сегашното правителство.  Очаквано критичните гласове преобладаващо се чуват повече сред привържениците на политическите опоненти на ГЕРБ.
 
Голяма част от участалите в проучаването 600 пълнолетни българсски граждани, споделили своето мнение в телефонна анкета от 31-ви август до 2-ри септември,   заявяват, че приетите министерски оставки, въпреки че са положителен акт, са недостатъчни и очертават наличието на системни дефекти в управлението, които  засягат широки обществени групи. 
 
Според запитаните граждани, проблемът не е само в липсата на „сцепление“ в асфалта, а в липсата на „сцепление“ между работата на институциите, която трагичният инцидент край Своге е осветлил. Доказателство в тази посока е големият процент от хора – 56,6 %, които освен оставки искат да има и конкретни длъжностни лица, наказани за катастрофата.
 
На този етап все още не е ясно докалко промяната в кабинета ще отрази на нагласите в обществото, но според социолозите на „Алфа Рисърч“, анализът на изследването показва, че хората очакват реални промени в начина на управление,  а не имитационен контрол на начина, по който институциите и длъжностните лица изпълняват своите задължение