София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

АКФ: Израелският експерт е наблюдавал мястото на взрива от десетки метри разстояние

На 10.05.2023 г., заедно с четири други граждански организации, АКФ сезира Висшия съдебен съвет

1 годинаПолитика 6

Израелският експерт е наблюдавал мястото на взрива от десетки метри разстояние
На 10.05.2023 г., заедно с четири други граждански организации, АКФ сезира Висшия съдебен съвет с отворено писмо за притеснителните данни, изнесени в публичното пространство около разследването на предполагаемото покушение срещу главния прокурор от 01.05.2023 г. и неговата лична намеса в него.
От ВСС писмото е препратено на прокуратурата, която, макар и да не е сезирана от нас със сигнал за извършено престъпление, ни уведомява изрично, че не е открила данни за такова.
От изложеното в постановлението на Софийска градска прокуратура се разбира какво тя счита за установено около участието на израелския експерт в огледа на местопроизшествието на мястото на предполагаемото покушение:
Същият е посочен в постановлението с името Ш. Михаел, като се отбелязва, че той пристигнал в България по повод чествания на 75 години от основаването на държавата Израел. Когато по време на служебен обяд със заместник-ръководителя на Националната следствена служба Ясен Тодоров и други негови колеги, г-н Михаел разбрал за предполагаемия опит за покушение, споделил, че ако има възможност и няма законови пречки, би могъл да огледа мястото и да даде своето компетентно неофициално становище.
Около 17.30 часа г-н Михаел пристигнал на мястото заедно с г-н Тодоров, като престоял около 10-15 минути на разстояние от около 40-60 метра от мястото на взрива. След това г-н Михаел споделил на г-н Тодоров най-общо своя прочит за случилото се, доколкото е могъл да възприеме пораженията и околната среда от мястото, където се е намирал.
От приетото за установено от СГП се разбира, че г-н Михаел е наблюдавал мястото на взрива за кратко време и от значително разстояние.
При това положение остава съвсем неясно как именно на неговото експертно мнение се базираха първоначалните заключения за сериозността на възникналия взрив.
Линк към копие на цялото постановление: