София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

Актуализацията на бюджета: 575 млн. лв. за пенсиите и 430 млн. лв. в подкрепа на бизнеса

Допълните разходи са в размер на 1 807 млн. лв.
15 мПолитика 450 Антоанета Начева

Растежът на БВП е леко подобрен, спрямо последните прогнози, а коефициентът на безработица е заложен такъв какъвто е. 2021 година по план трябваше да има приходи в размер на 47 596 000 000 лв. Това, което очакваме е приходи с 2 млрд. повече. На база на това, предлагаме да се увеличат разходите с 1,8 млрд. и те да се използват за осигуряване на социалните плащания, пълно осигуряване на здравната сиситема и подкрепа на бизнеса при тежка COVID криза. Това обаче води до намаляване на заложения дефицит с 0,3%, Не се налага поемане на допълнителен дълг. Това заяви Асен Василев при представянвето на основните параметри на актуализацията на бюджета на Третия обществен съвет. 

"Допълните разходи в размер на 1 807 млн. лв. са разпределени както следва - 575 млн. лева за социални разходи, като 353 млн. лв от тях отиват за актуализация на пенсиите. Въвежда се надбавка за пенсионерите под линията на бедност, така че да няма нито един пенсионер под линията на бедност", уточни служебният финансов министър. 

Следващите предвидени разходи са за подкрепа на бизнеса - 430 млн. лева безвъзмездна помощ в подкрепа на бизнеса при тежка COVID криза.

335 млн. лева разходи са предвидени в здравеопазването - като най-много са предвидени за здравноосигурителни плащания и административна поддържка (121 млн. лв.). и 80 млн. лв. за 1000 лв. за медицинските служители. 

231 млн. лева са предвидени за други разходи, като там влизат президентските избори, вноска на ЕС. Той посочи и два непредвидени разхода за МРРБ и КЕВР, които по думите на министъра се дължат на престъпление и лошо управление. 

Последните две пера в разходите са - избори - 133 млн. лева и вноска в ЕС - 103 млн. лева

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!