София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Алибегов за задължителния Covid сертификат: Доц. Кунчев прехвърля отговорността на бизнеса

Председателят на БАЗ коментира, че тази мярка се е приложила в Европа при 70% ваксинирано население
4 мИкономика 1057 Ивана Иванова

Снимка: Булфото

В последния един месец имаше среща с всички представители на властите. Стигна се до бързите тестове пред заведенията, за да може да влизат посетителите спокойно. В Европа има през 300-400 метра пунктове. Организацията е доста стройна. Тестовете в Европа бяха безплатни до момента, в който в държавата се стигне до 80% ваксинация, тогава вече стават платени. Искаме да приложим това нещо и тук. Искаме да го приложим с цел да дадем време на правителството, за да си свършат работата. Последното лято не се случи абсолютно нищо, ние изоставаме страшно много. Европа вече си живее спокоен живот. Това коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в ефира на Нова.

"Това не са медицински пунктове пред нощните заведения, а са изнесени пунктове. Персоналът също си прави тестове. На втория ден лабораториите сложиха и още пунктове. В момента тестът струва 10-15 лева. Бизнесът плаща разликата до 20 лева, което сме приели сега като начин, за да можем да работим. Държавата, несправяйки се с ваксинацията, може да вземе едно решение - да ни затвори. "Не се справяме с ваксинацията, хайде да ги затворим", те така правят", коментира още той.

"Тези тестове няма да бъдат за сметка на данъкоплатците, Министерството на здравеопазването кандидатства се по проект, а те се купуват с европари, те се предоставят на населението, за да се върти икономиката. Държавата може да каже, че ще дава безплатни тестове 6 месеца, но трябва да работи по имунизационната кампания", допълни още Алибегов.

"Задължителният зелен сертификат в Европа се въведе когато населението беше до 70% ваксинирано. Доц. Ангел Кунчев иска да прехвърли отговорността за имунизационната кампания на бизнеса. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!