София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Ан Щафър: Щом България е пак на съд за мръсния въздух, това показва провал на политическото ръководство

Според експерта е добре, че ЕК завежда ново дело, защото така щели да се защитят интересите на гражданите
7 сОбщество 848 Златина Петкова

“Щом България  е пак на съд за мръсния въздух, това показва провал на политическото ръководство и на политическата воля да се справи със замърсяването”, заявява в интервю за “Капитал” Ан Щафър, която е директор "Стратегии и кампании" в международната неправителствена организация HEAL (Health and Environmental Alliance), бореща се за по-чист въздух.

В интервюто си Щафър заявява още, че е добре, че Европейската комисия завежда ново дело срещу страната ни по попвод мръсния въздух. Това трябвало да ни радва като граждани, защото показвало, че Комисията не се отказва от преследването на целите си, които били свързани с това всички граждани на ЕС да живеят по-добре.

“Има много проблеми по темата, когато говорим за България. Делото е заради липсата на планове за чист въздух”, изтъква екозащитничката. Тя се спира и на факта, че в България, а и в почти цяла Източна Европа все още се използват печки на дърва, което вреди на въздуха. Щафър обаче разбира, че алтернатива на този етап няма заради енергийната бедност.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!