София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Ангел Найденов: Оказването на военна помощ на Украйна е легитимно според международното право

"Целта ѝ е да се осигурят средства и способности на Украйна да се защитава и да отстоява своята свобода"

10 мПолитика 417

"Оказването на военна помощ на Украйна е легитимно от гледна точка на международното право. Целта ѝ е да се осигурят средства и способности на Украйна да се защитава и да отстоява своята свобода. Изконно право на страната е да се защитава и да отстоява своята териториална цялост, суверенитет и държавни граници. По отношение на военно-техническата помощ от страна на България - има решение на 48-ото Народно събрание. Там изрично е подчертана необходимостта да се водят преговори с партньорите от НАТО за предоставяне на заместваща техника, за да не се стигне до увеличаване на дефицита на отбранителните способности, който е в българската армия. Същевременно се предвижда и опресняване на т.нар. военновременни запаси от боеприпаси. Което виждам, че се прави опит да се реализира чрез промени в наредбата за образуване и съхранение на военновременни запаси. Става дума за боеприпаси, чийто срок на експлоатация приближава, според предложенията, които се обсъждат, да бъдат предоставени на български производители, а те да осигурят новопроизведени боеприпаси. Близко е до ума да се предположи, че част от тези боеприпаси биха били предоставени на Украйна".  

Това заяви за БНР бившият министър на отбраната Ангел Найденов и добави, че позицията на държавния глава Румен Радев спрямо войната в Украйна и военната помощ за Киев не е нова и не е изненада, че той отново я потвърждава.

"Не я споделям. Моето разбиране е, че всеки, който се стреми към мир, трябва да погледне позициите и условията, които звучат от двете страни - Украйна и Русия. Тези условия са взаимно изключващи се, т.е. няма основа, на която да се очаква постигане на примирие, камо ли на мирно решение", смята Найденов.