София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Арх. Калинов: Казах на Фандъкова, че има проблем с терасата на Пламен Георгиев, тя не реагира

Бившият шеф на дирекция "Общински строителен контрол" в Столичната община коментира и "Златен век"

Новият директор на ДНСК арх. Влади Калинов разкри за първи път пред "Честно казано с Люба Кулезич" подробности за прословутата тераса на вече бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който сега е консул във Венецуела.

Дългогодишният шеф на дирекция "Общински строителен контрол" в Столичната община арх. Влади Калинов, напуснал преди две години поста заради скандала със застрояването на терасата-покрив на антикорупционния шеф Пламен Георгиев, вече оглавява Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

"Още през 2007 г. проекта на тази сграда е одобрен по този начин, а инвеститорът в сградата го е поискал. 10 години по-късно Пламен Георгиев купува имота. Най-важният документ е Акт 16, който казва, че общината е преценила, че този имот е законен", каза още той.

"Аз лично смятам, че в случая нямахме никакви основания да започнем административни наказания и да обявяваме сграда с Акт 16 за незаконна. Аз съм предупредил кметът на София, но тя каза, че не може да приеме това нещо. Когато аз подадох оставката си, тя дава правомощия на районния кмет да продължи заповедта и да се продължи стоежът", коментира арх. Калинов.

"Държавната администрация действа като бухалка, за да успее в действията на общинската администрация", каза още той.

Той коментира и небостъргача в "Лозенец" на "АРТЕКС" - "Златен век". "Протестите на гражданите дават допълнително хляб и на недоволството срещу небостъргача. Още 1996 г. общината процедира план, в който там се предвижда сграда 180 м. Обществото трябва да протестира преди този план да влезе в сила. Обществото или не е знаело, че това ще се случи, или дори не са разбрали. Малко са хората, които могат да прочетат и разберат подобен план", коментира арх. Калинов.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!