София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Асен Генов: Не са ли на ДС фирмите, натопили ТАД Груп в НАПлийкс?

"Владислав Горанов и Михаил Константинов да кажат"

20:58 ч. 24.07.2019 г.Технологии 151

„Аз бих повдигнал въпроса към жалките остатъци на разследващата журналистика в България – да проверят кои са конкурентите на фирмата в България, има ли връзка такъв конкурент с агентурната връзка на бившата Държавна сигурност”. Това коментира блогърът Асен Генов в предаването „Честно казано” с Люба Кулезич по телевизия Евроком.

„Разговарях с няколко експерта, част от които направиха сериозен анализ на тези файлове, според тях не са с класическа кибератака. Тези фалове по-скоро са били нерегламентирано копирани на друг компютър и оттам са изтекли”, каза Асен Генов.

Според него директорът на държавното предприятие „Информационно обслужване” Михаил Константинов и министърът на финансите Владислав Горанов дължат обяснение на обществото дали тези данни са били на външен компютър.

По думите не е нормално „момчетата без маски” от ГДБОП да увият в найлони едни компютри и да съсиспят биснеса в България на една международна компания.

„Интересен е въпросът дали предстоят държавни поръчки в областта на киберсигурността и електронно правителство?”, пита той.

По думите му все повече изглежда отстраняването на компанията „ТАД Груп”, в която работи „хакерът” Кристиан Костов, да е свързано с това да е искала да участва в някоя от държавните поръчки.

По думите му е напълно възможно истинските „черни хакери” да поискат реванш и наистина да ударят българските институции след неправомерното задържане на Кристиян Костов.