София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Асен Василев за „Лукойл“: Нашата работа е българският интерес да бъде защитен

,,Няма риск държавата да остане без горива''

2 месецаИкономика 29 Марияна Стойчева

,,Радвам се, че "Лукойл" официално са обявили намеренията си. Ние имахме изпреварваща информация, че този процес e започнал още в края на септември, началото на октомври.''

Това заяви финансовият министър Асен Василев, след като по-рано днес от „Лукойл“ съобщиха, че комапнията преразглежда стратегията си за активите си в България, включително възможност за продажба на бизнеса.

"Всяка една компания има възможност сама да прецени къде да оперира и какво да прави със собствените си актив. От гледна точка на българското правителство, ние трябва да подсигурим с нашия представител в компанията, че ще продължи да оперира рафинерията по възможност със стратегически инвеститор и, че българският интерес ще бъде защитен", заяви още министър Василев.

На въпроса дали съществува риск държавата да остане без горива, Василев бе категоричен, че такъв няма.

Финансовият министър каза още, че правителството спазва стриктно законодателството, което е прието от парламента.

 Той каза, че дискриминация няма, по отношение на твърденията на компанията за значителни промени в условията на работа на предприятията от групата на "Лукойл".

Снимка: БГНЕС