София 7 °C София 7°C - предимно ясно Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - ясно небе Пловдив 8 °C Пловдив 8°C - предимно ясно Варна 11 °C Варна 11°C - ясно небе Бургас 10 °C Бургас 10°C - ясно небе

Баневи ще съдят Иван Гешев и заместниците му за тормоз

Николай и Евгения Баневи настояват да получат 60 000 лв.
13 сПравосъдие 518 Николай Трифонов

Николай и Евгения Баневи са завели дело за морални вреди и настояват да получат 60 000 лв. обезщетение от главния прокурор Иван Гешев и петимата му заместници. Това съобщи "СЕГА", а информацията е от адвокат Михаил Екимджиев, който представлява Баневи.

Поводът за делото е писмото на главния прокурор и заместниците му до 67 европейски институции. В него се съобщава за натиск срещу прокурори и се споменават неприключили дела, сред които и това срещу Баневи.

"Това е арогантно злоупотреба с права и нарушение на презумпцията за невиновност", смятат Баневи.

"Този иск изобличава юридическата нищета и моралната несъстоятелност на ръководството на българската прокуратура. Индиректно той е и оценка за кадровата политика на Висшия съдебен съвет, който допуска такива хора не просто да стават прокурори, а да заемат ръководни позиции въпреки изискването на закона всеки магистрат да притежава високи профисионални и морални качества", коментира пред "Сега" Екимджиев. 

Според исковата молба писмото на Гешев и заместниците му е в "странен сюрреалистичен епистоларен жанр" и Баневи съвършено безпричинно са замесени в него.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!