София 25 °C
Велико Търново 28 °C
Пловдив 27 °C
Варна 22 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Бенедикт XVI: Безбрачието на свещениците трябва да остане

Ролята на свещениците трябва да продължи да бъде тази на "оженени за църквата"
пропускане

Бенедикт XVI: Безбрачието на свещениците трябва да остане

Ролята на свещениците трябва да продължи да бъде тази на "оженени за църквата"

4 месецаОбщество 49 Боряна Райчева


Бившият глава на Римокатолическата църква Бенедикт XVI се изказа срещу предложенията за ликвидиране на безбрачието на свещениците в книга, която предстои да излезе, съобщават световните информационни агенции.

Книгата е посветена на кризата в Римокатолическата църква в резултат на многобройните разкрития за сексуални злоупотреби.

В рядка публична проява след оттеглянето си от папския престол преди три години Бенедикт влиза в дискусия със съавтора на книгата кардинал Роберт Сарах, гвинеец по рождение, като казва, че свещениците не трябва да се поддават на изкушението да се отказват от своето безбрачие. Книгата е озаглавена "От дъното на душите си: Свещеничеството, безбрачието и кризата в Католическата църква".

След многобройни случаи на сексуални злоупотреби от страна на католически свещеници, разкрити по света, се чуват все повече призиви, както в църковните среди, така и извън тях, за слагане край на многовековната забрана те да встъпват в брак.

Бившият папа обаче смята, че ролята на свещениците трябва да продължи да бъде тази на "оженени за църквата".

"Свещеничеството преживява тежки времена, - пише Бенедикт в книгата, която ще се появи на 20 февруари. - Ранени от разкритията за толкова много скандали, объркани от непрестанното поставяне под въпрос на тeхния обет за безбрачие, много свещеници се изкушават от мисълта да се откажат и да изоставят всичко."