София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

БЕЗРАБОТИЦАТА У НАС: Шестима се борят за едно свободно работно място

Най-голяма е конкуренцията в областите Разград и Видин

Според най-новите данни на Агенцията по заетостта към края на февруари 2021 година средно шестима безработни се конкурират за едно работно място.

По последни данни на Национлания статистически институт равнището на  безработица е над средното за страната за 17 области.

Най-висока е безработицата в Северозападния район - Видин, Монтана и Враца, като нивото на безработица там достига 11,3 %. Незаетите в селата са почти с 5% повече от тези в градовете.

Най-голяма конкуренция за едно свободно работно място има в областите Разград и Видин, където се състезават съответно по 15 и по 12 безработни. В другата крайност са София-град и Русе, където се борят само по четирима.

Традиционно най-ниско ниво на безработицата се запазва в София-столица-малко под 3%, а най-високо остава в област Видин - 14%.  Като за цялата страна безработицата е 6,9%.

Данните показват, че към края на януари тази година в България за едно работно място са се борили по 8 души, а към края на миналата - по 9.

Причината за подобряването на картината на пазара на труда имат основно антикризисните мерки, предприети за запазването на заетостта, смятат социални експерти.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!