София 1 °C София 1°C - лека мъгла Велико Търново -1 °C Велико Търново -1°C - мъгла Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - разкъсана облачност

Бил Гейтс: Ето как ще предотвратим следващата пандемия (ВИДЕО)

По думите му светът трябва да похарчи милиарди, за да спести трилиони
12 сЕвроком 4418

Милиардерът филантроп Бил Гейтс очерта амбициозен план за спиране на следващата пандемия, призовавайки за глобална система за предупреждение, мащабни тестове на 20% от населението всяка седмица, екип от 3000 "реагиращи", готови да влязат в действие при тревога и десетки милиарди долари годишни разходи.

„За да не се повторят трудностите от тази минала година, готовността за пандемия трябва да бъде приета толкова сериозно, колкото ние приемаме заплахата от война“, пише Гейтс в годишно писмо в сряда. „Светът не беше готов за пандемията Covid-19. Мисля, че следващият път ще е различно. "

Бил и Мелинда Гейтс, които ръководят базираната в Сиатъл фондация Гейтс, насочиха поглед към следващата криза, тъй като земното кълбо се бори да забави патоген, който е заразил над 100 милиона души. Страните, предимно тези, които са богати, увеличават доставката на ваксини в надпревара за борба с вируса.

До следващата пандемия Гейтс заяви, че се надява да види „мегадиагностични платформи, които биха могли да тестват до 20% от световното население всяка седмица“. "Общите разходи за защита на света звучат огромни, макар и не в сравнение с прогнозните разходи за Covid-19 на стойност 28 трилиона долара", каза той.

Той обясни, че светът трябва да похарчи милиарди, за да спести трилиони.

Успехът на пратените иРНК ваксини в борбата с Covid-19 трябва да проправи пътя за огромен напредък през следващите пет години в разработването на нови начини, каза той. Технологията показва потенциал един ден да помогне за преодоляване на заболявания като ХИВ, туберкулоза и малария. Фондация Гейтс е инвестирала 1,75 млрд. долара в борбата срещу Covid-19, се казва в писмото им.

"Едно от съществените притеснения е заплахата от „имунитетно неравенство“, където само богатите хора имат достъп до ваксини", пише Мелинда Гейтс.

"Докато ваксините достигнат всички, новите групи от болести ще продължават да се появяват", каза тя. „Тези клъстери ще растат и ще се разпространяват. Училищата и офисите ще затворят отново. Цикълът на неравенството ще продължи. "

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!