София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

BIRD.BG: Tрафик на органи и конфликти на интереси в здравеопазването

Текстът е на Атанас Чобанов и Димитър Стоянов
5 мЗдраве 318

Новият министър на здравеопазването Стойчо Кацаров разкри потресаващи схеми с трафик на органи в Правителствена болница. Той потвърди и за далавери за нейното източване, разкрити от разследващи журналисти. В същото време кадровите му решения не са безспорни. В борда на Александровска болница той назначи лице, което е с установен конфликт на интереси от КПКОНПИ. Това пишат Атанас Чобанов и Димитър Стоянов за BIRD.BG.

Правителствената болница Лозенец е действала като хъб за криминален трафик на органи от живи донори. Богати израелци, немци и японци са получавали бъбреци от мними роднини – млади момчета от Украйна и Молдова. При проверка на документите се установило, че са ползвани фалшиви самоличности. Всичко това е докладвано на службите, но те са си затворили очите.

Пак там е присаден черен дроб от трупен донор на висш чиновник от държавната администрация. Той се е предредил в листата на чакащите трансплантация след телефонно обаждане отвисоко. Височайшият пациент е имал само 14 точки спрямо 54 на първия от нуждаещите се в листата на Агенцията по трансплантациите, който е трябвало да бъде трансплантиран във ВМА.

Протежето на правителството на Борисов дори не е бил включен в първата селекция от трима души след като възниква донорската ситуация. Но след обаждането той е включен като четвърто име и предрежда всички, за да бъде трансплантиран в Правителствена.

Всичко това разкри новият министър на здравеопазването Стойчо Кацаров през изминалата седмица. Но преди министърът да оповести тези шокиращи данни, БРРД публикува информацията, че предредилия се големец е Веселин Даков – главен секретар на Министерски съвет в правителството на Бойко Борисов. До момента няма официално потвърждение на тази информация заради медицинската тайна.

От болница Лозенец излязоха със становище, което не обяснява как така черния дроб се е оказал у техния пациент, а не при трансплантационния екип на ВМА за пациента с най-много точки. 

БРРД изпрати въпроси по реда на ЗДОИ до здравното министерство, за да изясни хронологията и евентуалните нарушения при избора на Даков за трансплантация. Попитахме следното:

– на коя дата е констатирана конкретната донорска ситуация?
– в коя област на България е възникнала конкретната донорска ситуация?
– кой и на кого се е обадил, за да се случи предреждането на висшия държавен чиновник?
– кога точно се е случило това обаждане?
– кой е взел решението за предреждането на висшия държавен чиновник?
– използван ли е правителственият самолет, за да бъде доставен трупния донор или самия орган в болница Лозенец?
– на коя дата е осъществена трансплантацията?
– трансплантиран ли е към днешна дата предреденият пациент, очакващ орган, който е бил най-напред в листата с 54 точки, но е отпаднал след обаждането?

Издънки в Александровска

Новият директор на Александровска болница д-р. Атанас Атанасов е назначен няколко месеца по-рано от Жени Начева  за прокурист на фалиралата Многопрофилна болница за активно лечение “Професор д-р Параскев Стоянов” АД – гр. Ловеч. Той явно не е успял да я извади от затрудненото положение, но за сметка на това сега е натоварен с проблемите на Александровска.

Едновременно с Атанасов, министърът назначи за нов членове на Съвета на директорите в Александровска болница и Гергана Андреева – Сотирова. Последната беше спрягана като потенциален главен секретар на МЗ, но вероятно поради факта, че не е държавен служител, се размина с назначението.

Към днешна дата освен член на Съвета на директорите в Александровска болница Гергана Андреева – Сотирова е назначена и за директор дирекция „Човешки ресурси“, вероятно на 6 часов работен ден, ако законът е спазен. Малка но съществена подробност е, че тя е с констатация за конфликт на интереси от страна на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/.

Потърсена по телефона Гергана Андреева отказа да коментира тези факти.

Гергана Андреева – Сотирова започва кариерата си през 2015 г., когато е назначена, соред запознати без провеждане на конкурс, на непълен работен ден като главен секретар на НЗОК от тогавашния Управител на НЗОК – д-р Глинка Комитов.

Тя заема тази длъжност без да бъде проведе конкурс и на непълно работно време до 2017 година. Тогава е освобедена от този пост и договорът ѝ е прекратен, срещу обезщетение от 6 заплати. Тя е назначена в същия орган по назначаване само че в СЗОК. От протоколите по дело 6676 по описа за 2020 година на Административен съд София – град става ясно, че със заповед No 12/20.12.2017 г. на управителя на НЗОК Глинка Комитов възлага на Гергана Андреева – Сотирова заместник директор на СЗОК София – град  функциите на директор на звеното, считано от 20.12.2017 г. Впоследствие тя печели конкурса за директор на РЗОК София от 04. 07.2018 г. за срок от 4 години.

Да определиш заплатата на съпруга си

Но в ревизия на КПКОНПИ е констатирано[1], че Боян Сотиров Сотиров, който е съпруг на Гергана Андреева – Сотирова работи в ръководеното от нея звено на НЗОК.  От КПКОНПИ обвиняват Сотирова за конфликт на интереси във връзака с дейност свързана с управлението на човешките ресурси и по-точно за определянето възнаграждението на съпруга ѝ, който работи като неин подчинен – „главен специалист“  в „Специализирана администрация, отдел „Дентална помощ“. Определена му е месечна заплата – 950 лв. От длъжностна му характеристика става ясно, че в преките задължения на Боян Сотиров са да изпълнява разпорежданията на директора на СЗОК и на заместник-директора на СЗОК или казано с други думи, на жена му и на заместниците ѝ.

Видно от предоставените пред съда формуляри за оценка на изпълнението на длъжността на Сотиров за 2017 г. и 2018 г., той е получил оценка „Изключително изпълнение“. И как би могло да е различно, все-пак той мъж на шефката! Сотирова декларира, че лицата, които са извършили оценяването на съпруга ѝ са все нейни подчинени.

Комисията приема, че в качеството си на директор на СЗОК Гергана Андреева е упражнявала правомощия по служба по отношения на своя съпруг и му е издала производствена характеристика. Според КПКОНПИ, в резултат на тези ѝ действия е реализирана нематериална облага, изразяваща се в помощ и подкрепа за съпруга ѝ, в следствие на което той е получил увеличение на основната месечна заплата. Комисията налага на два пъти глоба в размер на 5000 лв. на Андреева – Сотирова, за осъществен конфликт на интереси и ѝ отнема в полза на държавата сума в размер на 236.34 лв. Тя жали в съда, но на първа инстанция съдията Галин Несторов, който иначе не се ползва с особено добра репутация, отхвърля жалбата на Гергана Андреева. Тя жали на по-горна инстанция и в момента се чака произнасяне в срок на Шесто Отделение на Върховният административен съд след заседание от 12 май. В

Така въпреки наличието на потвърден на първа инстанция на акт за установяване на конфликт на интереси Гергана Андреева е назначена да управлява човешките ресурси като директор дирекция в МЗ и е в Съвета на директорите на Александровска болница.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!