София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Бивш вратар на Англия: Марадона бе велик футболист, но не и спортсмен

Питър Шилтън говори за "Божията ръка" от 1986 година
41 сСпортни 230 Боян Марков

"Диего Марадона бе велик футболист, но не и спортсмен." Това заяви бившият вратар на Националния отбор на Англия по футбол Питър Шилтън в интервю за Daily Mail.

Именно Шилтън е вратарят, срещу когото Марадона отбелязва легендарния гол с ръка, станал популярен във футболната култура като "Божията ръка".

Това се случва в четвъртфинала на Световното първенство през 1986 година в Мексико. Аржентина печели двубоя с 2-1, а в последствие триумфира и със Световната купа.

"Онова бе просто измама. Докато тичаше на другата страна и празнуваше, той погледна на два пъти назад, сякаш чакаше съдията да отмени гола. Той знаеше какво се е случило, както впрочем и всички други, освен съдията и неговите помощници.", изрази своето възмущение стражът.

Шилтън сподели още, че починалият вчера на 60-годишна възраст Марадона така и не се е извинил за нередовния си гол.

"Очевидно е, че Марадона бе велик футболист, но за съжаление той не бе спортсмен. По-голямата част от съотборниците ми от Мексико биха споделили моето мнение. На терена всички правим неща, които може би не трябва. Правим ги, защото сме под пара. Но ако това бе който и да е член на нашия отбор по това време, ние щяхме да си признаем за грешката и щяхме да се извиним.", категоричен бе Питър Шилтън.

Само три минути след скандалния гол, Марадона отбелязва втори гол срещу англичаните. Легендата минава почти целия отбор на Англия от центъра, достига до вратата на съперниците, излъгва включително и вратарят и отбелязва. Това попадение е определяно от мнозина специалисти и фенове за най-великия гол в историята не само на световните първенства, но и изобщо във футбола.

"Изобщо не ме интересува какво казват хората, защото "Божията ръка" спечели мача за Аржентина. Да, той вкара брилянтен втори гол почти веднага след това, но ние все още бяхме афектирани от случилото се по-рано. Това ме тормозеше много през годините и не мога да го крия.", завърши Питър Шилтън, който в момента е на 71 години.