Начало Новини Предавания На живо

България очаква да се присъедини към еврозоната през 2024 година

По информация на финансовия министър Кирил Ананиев
7 сЕвроком 226

България очаква да се присъедини към еврозоната през 2024 година, потвърди финансовият министър Кирил Ананиев, цитиран от БНР. 
Според него тежките икономически последици в световен план от пандемията от Covid-19 няма да попречат на плановете на страната ни да въведе единната европейска валута, а постигането на тази цел е свързано с изпълнението на ангажиментите от Пътната карта след присъединяването към валутния механизъм ERM II, познат у нас като „чакалнята на еврозоната”.

В националния план детайлно ще бъдат описани дейностите, които трябва да бъдат предприети от българските власти и бизнеса за успешното въвеждане на единната европейска валута в страната.

„Към момента не се очертават сериозни рискове за неизпълнение на някои от поетите ангажименти. Разбира се, изпълнението на критериите от Маастрихт е относително спрямо динамични параметри, формирани от държавите-членки в еврозоната, които е трудно да бъдат прогнозирани в рамките на настоящата несигурна среда“, посочи още министър Ананиев.