София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Държавният секретар на САЩ се включи с видео връзка в съвместна конференция на България и Украйна

23 дниОбщество 22 Иванина Игнатова

Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ. Путин мислеше, че съседите на Украйна в региона ще бъдат разединени, но сбърка.

Това заяви чрез видео връзка държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа.

Конференцията във Централния военен клуб се организира съвместно от Министерствата на външните работи и на отбраната на Република България и Министерствата на външните работи и на отбраната на Украйна, в партньорство с Центъра за отбранителни стратегии (Украйна).

"Работихме с България, за да възпрепятстваме чуждестранната дезинформация", посочи Блинкен.

Съюзниците ни в Черно море могат да разчитат на САЩ, за да бъде регионът по-сигурен, по-проспериращ и по-интегриран", допълни той.

"Трябва да продължим да подкрепяме Украйна в направленията, по който то правим и досега, така че да си стъпи на краката", каза американският държавен секретар.

Антъни Блинкен отбеляза необходимостта от западната помощ за укрепване военните способности на Киев, развиването на демократичните институции и др. 

Снимка: БГНЕС