Начало Новини Предавания На живо

Бойко Беленски: Раковски е кръстникът на Левски

Любовна драма също не липсва в живота на Г.С.Раковски

Бойко Беленски: Раковски е кръстникът на Левски

Любовна драма също не липсва в живота на Г.С.Раковски

6 месецаКултура 51 Боряна Райчева


„Някои хора знаят, че Раковски е велик, а други го пренебрегват. Това е поредната дупка в нашата история. Исторически роман досега за него нямаше“, сподели Бойко Беленски в студиото на „Делници“ по повод излизането на новия му исторически роман „Прозренията на Раковски“.
„Попаднах на доста интересни неща, които ми помогнаха да развия повествованието си. Намерих информация и подробности за любовната му драма“, издаде авторът. „Във всеки роман има някаква любовна драма и много се радвам, когато попадна на такива исторически факти, които могат да се разкажат“, повдигна леко завесата Беленски. Имал е една голяма трагична любов, която остава eмоционално петно в живота му – прави годеж и го разтуря.
„Някои считат, че освен на Първата, Раковски е бил основател и на Втората българска легия. А той по това време вече е бил на смъртен одър. Втората легия е създадена от Доброволческата дружина, а това не се знае“, каза писателят.
„Моят принос е в последните глави на книгата, където пиша за срещата между Раковски и Левски. Тя никога не е била осветлявана. Тогава Раковски проглежда, че само с чети не може да се освободи България. В този разговор това се избистря между двамата“, разказа Беленски.
По думите на автора, Раковски е бил много суетен. Униформата на редовите легисти е била взаимствана от сръбската – била е гълъбово синя на цвят. Той обаче се е накичил с червено и много отличителни белези. Неслучайно, казва авторът на книгата, са му казвали „герестия“. „За пръв път на корицата на книгата ми той е изрисуван по точните описания на това каква е била униформата му“, сподели Беленски.


„За Раковски не се говори много и вероятно се досещате защо. Той прави една брошура срещу Русия, в която се противопоставя на политиката на руското царското правителство да изсели хората от видинските области отвъд Дунава в Бесарабия, а на тяхно място да заселят татари и черкаси. Мисията на Раковски се увенчава с успех“, с гордост отбеляза Бойко Беленски.
В книгата се вижда разочарованието на Левски и Раковски от това, че не може да се разчита само на чети и на въшна помощ от Русия и Сърбия. Те проглеждат и виждат, че без вътрешна мрежа, която се създава от Левски, България никога няма да се освободи.