София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

БОЛНИЦИТЕ ЗА ОНКОБОЛНИ ЗАТВАРЯТ ВРАТИ?

13 ОНКОБОЛНИЦИ В СТРАНАТА ОТЧИТАТ ДЕФИЦИТ НА ПАРИТЕ ЗА МЕДИКАМЕНТИ
6 годиниЗдраве 22 Боряна Райчева

Преустановена е дейността на няколко болнични заведения за онкоболни, в общинските лечебни заведения вече има листи на чакащи пациенти За това алармираха от Сдружението на общинските лечебни заведения. Причина за това е новата методика на финансиране на НЗОК. Медици предупреждават и за възможни протести.
На среща в Пловдив директори на онкологични центрове от страната се оплакаха, че трупат огромни дългове за лекарства. Затова е взето решение да се сформира контактна група, която да започне незабавен разговор със Здравното министерство, НЗОК, БЛС и ресорната парламентарна комисия.
Лекарите приеха и декларация, с която настояват за пълно финансиране на дейността на лечебниците, за да не се стига до фалити.
В отговор здравният министър Петър Москов увери, че лекарства за онкоболните има и за да се реши проблемът със средствата за лечението им, се подготвят промени в начина на финансиране.
Управителят на НЗОК ще предложи онколекарствата, ражданията, хемодиализата и процедурите с апаратна вентилация да се извадят от методиката и да се контролират по друг начин. Всеки български гражданин да има пълното спокойствие, че онколеченията са абсолютно осигурени.
В момента всички 13 онкбоници в страната отчитат дефицит на парите за медикаменти.
Бюджетът на онкодиспансера в Пловдив е намален със 7 милиона и 300 хиляди лева, което поставя под въпрос химиотерапията на 30% от пациентите.
За варненската болница само за март преразходът на средства за лекарства е над 47 000 лева, като това изчерпва възможността за дофинансиране за следващите три месеца напред.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!