София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Борислав Игнатов иска да отпуши трафика в София

„Като в ЕС да е разделно сметосъбирането в столицата“

Борислав Игнатов иска да отпуши трафика в София

„Като в ЕС да е разделно сметосъбирането в столицата“

9 месецаОбщество 58 Боряна Райчева


Организацията на движение в София трябва да се ревизира, за да няма "тапи" по кръстовищата и да има пространство за пешеходците. Това предлага кандидатът на „Демократична България“ за кмет на София арх. Борислав Игнатов.

Подумите му трафикът през центъра трябва да бъде преосмислен, особено в дните с код за високо замърсяване.„Транспортът е целогодишен и основен замърсител“, каза архитектът в интервю за Mediapool.

„Да има механизъм за поне частичното спиране на движението на автомобили. Поставяме проблемите, каквито са. Дискутираме с гражданите и заедно намираме работещи решения. Смятаме, че това е нашата сила“, казва Борислав Игнатов.

Според него е добре да се направи цялостна ревизия в начина и организирането на транспортната схема. „Голям проблем е транзитният поток през центъра. Той е източник на трафик, замърсяване, шум. Ще предложим алтернативен маршрут, за да се осигури по-голяма пешеходност на централната част“, сподели кандидатът на ДБ.

Борислав Игнатов предлага да се махнат общите кофи за боклук, а такса смет да зависи от количеството отпадъци.

„И не е задължително да доведе до по-високи такси. Напротив, таксите може и да станат по-ниски. Но само ако дълбоко реформираме системата на базата на принципите на кръговата икономика и възприетата в ЕС йерархия за управление на отпадъците“, казва архитектът.

Той предлага в столицата да се въведе разделно събиране при източника – недопускане на смесването на рециклируемите с биоразгразимите отпадъци.

„За да бъде повишено количеството и качеството на разделно събраните за рециклиране отпадъци и максимално намалено количеството, което е за сметището“, обобщи Борислав Игнатов.