София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Борисов на инспекция на интерконектора с Гърция (НА ЖИВО)

В края на януари парламентът на Гърция одобри споразумението за сътрудничество
1 чПолитика 325 Ивана Иванова

Премиерът Бойко Борисов е на инспекция на интерконектора с Гърция. 

С партньорите от Гърция си стиснаха ръцете за тази година.

В края на януари парламентът на Гърция одобри споразумението за сътрудничество между Гърция и България по проекта за междусистемната газова връзка между двете страни, информира БНР.

Споразумението с южната ни съседка за газовия интерконектор (IGB) включва двустранни ангажименти за изграждане на газопровод и за транспортиране на газ. Заложени са текстове, свързани с данъчния статут на проекта и разпределянето на печалбите.

С Борисов бяха и министрите на енергетиката и на икономиката Теменужка Петкова и Лъчезар Борисов, както и председателят на НС Цвета Караянчева инспектират газовата връзка с Гърция.

Той каза, че този проект е от стратегическа значимост за целия регион, както и за хранилището ни в Чирен, който ще се разширява.

Поясни че тръбопровода минава през планини и реки и инфраструктура. Поясни, че се забавило, защото в съседна Гърция била затворена.

"Ще поискаме от ЕИБ да ускорим плащанията. Тази година тръбопровода трябва да стане", каза Борисов.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!