София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Британски университет ще подготвя бъдещи шпиони

Въвеждат обучение по международен шпионаж

Британски университет ще подготвя бъдещи шпиони

Въвеждат обучение по международен шпионаж

2 годиниОбразование 5 Боряна Райчева


Студентите от университета в Бъкингам от следващата година ще имат възможност да станат бакалаври по международен шпионаж,  съобщава The Times. Британският колеж въвежда за първи път обучение по специалност "сигурност, разузнаване и кибер заплаха", в отговор на нарастващите и променящите се изисквания на британските специални служби за своите бъдещи служители.

Изданието отбелязва, че в продължение на много години се преподава британско разузнаване в университета в Кеймбридж, където талантливи студенти изучават история и международни отношения и в някакъв момент получават предложение да служат на короната. Въпреки това, както Джулиън Ричардс, автор на новата университетска програма, посочва "класическото" обучение по шпионаж в цивилни университети днес не осигурява достатъчно умения за успешна работа в МИ-6.

Програмата, която е заложена не е достатъчна, за да отговори на новите предизвикателства пред сигурността, особено в светлината на развитието на технологиите, посочва Ричардс.

Студентите, които са избрали новата специалност след дипломирането, ще получат знания не само в историята на дипломацията и нюансите на международната политика. Те ще бъдат въведени в работата на разузнавателните служби и как се обменя информация между тези структури от различни страни. Много внимание ще бъде отделено и на киберсигурността, не само технологични, но и политически аспекти на проблема с хакерите и борбата срещу тях.

Изданието отбелязва, че детайлите на сегашните методи на работа на британските разузнавачи и контраразузнавачи бъдещите студенти ще научат, само ако бъдат поканени да станат членове на службите за сигурност и да имат достъп до секретна информация.