София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Единствени в ЕС ограничаваме вноса на отпадъците за изгаряне

Това заяви министър Нено Димов

Единствени в ЕС ограничаваме вноса на отпадъците за изгаряне

Това заяви министър Нено Димов

8 месецаЗдраве 7 Боряна Райчева


България е единствената държава в ЕС, която е наложила ограничение във вноса на отпадъците за изгаряне, да не е повече от половината, което може инсталацията да изгаря. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов. Министърът допълни, че това стимулира производството на български горива от отпадъци и изгарянето на български.

„На практика транспорта на боклук се регламентира по два начина. Има отпадъци, които са в един зелен списък, които се движат свободно из Европа. Те се събират на база регламент и е част от свободното движение. Има и други нотифицирани, които държавата, които ги приема, трябва да даде съгласие," каза още той.

„Процесът на оползотворяване на отпадъци в Европа се стремят да бъде разделен, така че различните потоци да могат да бъдат третирани по правилен начин в различни държави. Целта на европейската политика изобщо е в рамките на 10-15 години да се депонират не повече от 10 %. Това означава, че при максимума за рециклиране, от 65%, има една разлика от 25 минимум, която трябва да се изгаря“, заяви Димов.

„ТЕЦ-овете да преминат през определена процедура. ТЕЦ „Брикел“ е представил инвестиционно намерение, което трябва да мине през преценка за оценка за въздействие и след това през комплексно разрешително. А това, което е разрешение и са направили през месец август е пробно изгаряне, с което да се премери замърсяването на въздуха. В момента тече проверка. Още на 27-ми август аз разпределих проверка за тези случаи и ще видим защо изобщо е бил разрешен такъв обем от районната инспекция. Това така или иначе няма да бъде изгорено“, коментира министър Димов по темата за мръсния въздух.