България купува нов медицински хеликоптер

Средствата ще бъдат осигурени от оперативна програма „Региони в растеж

2 месецаЗдраве 3

Предвижда се купуването на медицински хеликоптер. Средствата ще бъдат осигурени от оперативна програма „Региони в растеж”. Планира се хеликоптер да има още догодина.

У нас медицински хеликоптер имаше до юли. Тогава фирмата-собственик го продаде в Грузия. Той беше използван редовно при над 20 спасителни акции от Планинската спасителна служба. България остана единствената държава в Европейския съюз без въздушна линейка.

Новината за отпуснатото финансиране идва от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), което управлява средствата по оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. На заседание, проведено в сряда, от ведомството са разпределили бюджет 108 млн. лв., като от тях 20 млн. лв. се насочени към Министерство на здравеопазването целево за "покупката на хеликоптер за въздушно спасяване и превоз на нуждаещи се пациенти, спасителни и донорски операции".

От прессъобщението става ясно още, че средствата са потърсени с проект на министерството, по който ще бъдат анализирани и идентифицирани най-подходящите площадки за излитане и кацане на машината.

ОЩЕ ОТ Здраве

Трета жертва на смъртоносния китайски вирус

Риск да се разпространи покрай пътуванията за китайската нова година

2 чЗдраве

Пламен Русев: Системата на здравеопазването е неефективна и непрозрачна

Мнение на предприемача, разработил модела за прилагане на обществени поръчки и при частните болници

2 чЗдраве

Стефан Димитров: 41 души умират всеки ден от мръсния въздух

Според него за последните 30 години всяко едно правителство не е сторило необходимото за предпазването на въздуха в столицата

2 дниЗдраве

Въздухът в Перник е чист днес

Към 8 ч. сутринта серният диоксид във въздуха е 11 микрограма на куб. метър

3 дниЗдраве