София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Бум на употребата на имуностимуланти заради коронавируса

Имуностимулаторите не са лекарство, подчертават специалистите
1 годинаЗдраве 514 Боряна Райчева

На 11 март COVID-19 беше официално обявен за пандемия от Световната здравна организация. Редица страни по света въведоха строги мерки на всяко ниво в обществения живот с цел превенция на разпространението на коронавируса. Въпреки усилията, които се полагат обаче, опасният вирус продължава да взима жертви и да поразява най-уязвимите групи от обществото – основна от които са възрастното население или хората с нисък имунитет.

Лъч светлина започва да се прокрадва с информацията, че в основното огнище на заразата (Ухан, Китай) заболелите от COVID-19 намаляват значително, а градът се връща към нормалния си ритъм на живот. 

За съжаление в Европа ситуацията продължава да е критична, а в Италия ежедневно битката със заразата губят десетки хора. 

Има ли надежда за справяне с проблема? Според експертът Томас Пичман от Центъра за експериментални и клинични изследвания на инфекциите в Хановер, това все още не може да се случи, тъй като все още не е възможно да се сравнят грипните вируси с вируса COVID-19, за който практически нищо не се знае.

Според Пичман в етапите на своята еволюция човешкото тяло се е научило да се бори с грипа. Това е фундаменталната разлика между грипа и коронавируса. Имунната система на човека е напълно неподготвена за атаката на COVID-19. 

Ситуацията се влошава от факта, че в северното полукълбо има идеални условия за бързото размножаване на коронавируса, които включват и студено време. Вирусите, които причиняват респираторни инфекции, тоест засягащи дихателните пътища и белите дробове, се чувстват добре при ниски температури.

„В студа те издържат по-дълго, като храна в хладилника“, обяснява Томас Пичман.

Много зависи и от влажността на въздуха. Колкото по-сух е, толкова по-голяма е вероятността да се заразите. Вирусът влиза в атмосферата в резултат на кихане или кашлица на болен човек. "В студени и обикновено сухи зимни дни, в такова суспендирано състояние, най-малките капчици с вируси остават по-дълго, отколкото при висока влажност", обяснява Пичман.

От въздуха те влизат в тялото на здрав човек, но в началото се държат тихо и неусетно. Може да минат седмици, преди да се появят първите симптоми на заболяването. Продължителността на инкубационния период зависи от биологичните характеристики на самия вирус.

Според учения по-податливи на новия коронавирус са мъжете, а имунната система на жената е значително по-стабилна. Пичман посочва, че грижата за имунната система в момента е от изключително значение, именно поради факта, че организмът ни няма защитния механизъм да се справи сам с проблема. 

Експерти от "Аркодизайн" – фирма продаваща добавки на пазара заявиха, че наблюдават рязък скок на продажбите на имуностимулатори. Те уточняват, че добавките подобряват грижата за организма и са добра основа за здравото тяло за „сблъсъка“ му с животозастрашаващия коронавирус. Разбира се, имуностимулаторите не са лекарство, подчертават специалистите. Не трябва да се подценява, обаче, личната отговорност и превантивните мерки, част от които е приемането на витамини и добавки. 
От компанията споделят, че в обстановката на епидемия от грип тип Б и новия коронавирус клиентите са започнали да закупуват продуктите Имуно Бронхо Пам и Боралин. 

Експертите препоръчват употребата на имуностимуланти, независимо че не могат да лекуват. Те ще намалят въздействието на други фактори на имунната система, категорични са те. 

Общото укрепване на организма е най-силното оръжие срещу новия световен враг – COVID-19, убедени са специалистите. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!