София 14 °C
Велико Търново 15 °C
Пловдив 18 °C
Варна 12 °C
Бургас 14 °C
Начало Новини Предавания На живо

Бум на употребата на имуностимуланти заради коронавируса

Имуностимулаторите не са лекарство, подчертават специалистите

Бум на употребата на имуностимуланти заради коронавируса

Имуностимулаторите не са лекарство, подчертават специалистите

2 месецаЗдраве 519 Боряна Райчева


На 11 март COVID-19 беше официално обявен за пандемия от Световната здравна организация. Редица страни по света въведоха строги мерки на всяко ниво в обществения живот с цел превенция на разпространението на коронавируса. Въпреки усилията, които се полагат обаче, опасният вирус продължава да взима жертви и да поразява най-уязвимите групи от обществото – основна от които са възрастното население или хората с нисък имунитет.

Лъч светлина започва да се прокрадва с информацията, че в основното огнище на заразата (Ухан, Китай) заболелите от COVID-19 намаляват значително, а градът се връща към нормалния си ритъм на живот. 

За съжаление в Европа ситуацията продължава да е критична, а в Италия ежедневно битката със заразата губят десетки хора. 

Има ли надежда за справяне с проблема? Според експертът Томас Пичман от Центъра за експериментални и клинични изследвания на инфекциите в Хановер, това все още не може да се случи, тъй като все още не е възможно да се сравнят грипните вируси с вируса COVID-19, за който практически нищо не се знае.

Според Пичман в етапите на своята еволюция човешкото тяло се е научило да се бори с грипа. Това е фундаменталната разлика между грипа и коронавируса. Имунната система на човека е напълно неподготвена за атаката на COVID-19. 

Ситуацията се влошава от факта, че в северното полукълбо има идеални условия за бързото размножаване на коронавируса, които включват и студено време. Вирусите, които причиняват респираторни инфекции, тоест засягащи дихателните пътища и белите дробове, се чувстват добре при ниски температури.

„В студа те издържат по-дълго, като храна в хладилника“, обяснява Томас Пичман.

Много зависи и от влажността на въздуха. Колкото по-сух е, толкова по-голяма е вероятността да се заразите. Вирусът влиза в атмосферата в резултат на кихане или кашлица на болен човек. "В студени и обикновено сухи зимни дни, в такова суспендирано състояние, най-малките капчици с вируси остават по-дълго, отколкото при висока влажност", обяснява Пичман.

От въздуха те влизат в тялото на здрав човек, но в началото се държат тихо и неусетно. Може да минат седмици, преди да се появят първите симптоми на заболяването. Продължителността на инкубационния период зависи от биологичните характеристики на самия вирус.

Според учения по-податливи на новия коронавирус са мъжете, а имунната система на жената е значително по-стабилна. Пичман посочва, че грижата за имунната система в момента е от изключително значение, именно поради факта, че организмът ни няма защитния механизъм да се справи сам с проблема. 

Експерти от "Аркодизайн" – фирма продаваща добавки на пазара заявиха, че наблюдават рязък скок на продажбите на имуностимулатори. Те уточняват, че добавките подобряват грижата за организма и са добра основа за здравото тяло за „сблъсъка“ му с животозастрашаващия коронавирус. Разбира се, имуностимулаторите не са лекарство, подчертават специалистите. Не трябва да се подценява, обаче, личната отговорност и превантивните мерки, част от които е приемането на витамини и добавки. 
От компанията споделят, че в обстановката на епидемия от грип тип Б и новия коронавирус клиентите са започнали да закупуват продуктите Имуно Бронхо Пам и Боралин. 

Експертите препоръчват употребата на имуностимуланти, независимо че не могат да лекуват. Те ще намалят въздействието на други фактори на имунната система, категорични са те. 

Общото укрепване на организма е най-силното оръжие срещу новия световен враг – COVID-19, убедени са специалистите.