София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

Буяр Османи очаква положителна развръзка след срещата на върха на ЕС

Срещата на лидерите е на 24 и 25 юни
25 дниПолитика 32 Николай Парашкевов

Министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи е оптимист по отношение на положителното решение за страната в Съвета на Европейския съюз.

След разговор със шведската си колежка Ан Линде, Османи призова България да освободи процеса по интеграция на страната на срещата на върха на лидерите на Общността, която трябва да се проведе на 24 и 25 юни, предава скопският телевизионен канал "Алсат-М".

„Надявам се, че България ще използва останалите дни, за да помисли за този честен подход, който имаме, за да се справи с аспектите, които ни разграничават и разделят, но ако не, нямаме друг избор, освен да предадем щафетата на Словения и започнем процеса в рамките на словенското председателство“, каза Османи.

Тези събития дадоха възможност на опозиционната партия ВМРО ДПМНЕ да изкаже теория, че блокадата на България доказва измамата на правителството, че страната е получила дата за започване на преговори с ЕС. Лидерът й Християн Милошоски добави, че спорът между България и Северна Македония може да бъде разрешен по примера на Словения и Хърватия, т.е. двустранните въпроси да не се включват в рамката на преговорите с ЕС.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!