София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

ЧЕСТВАМЕ ДЕНЯ НА ШОКОЛАДА

ВСЕКИДНЕВНАТА КОНСУМАЦИЯ НА ШОКОЛАД ПРЕДПАЗВА ОТ ИНФАРКТ И ИНСУЛТ
пропускане

ЧЕСТВАМЕ ДЕНЯ НА ШОКОЛАДА

ВСЕКИДНЕВНАТА КОНСУМАЦИЯ НА ШОКОЛАД ПРЕДПАЗВА ОТ ИНФАРКТ И ИНСУЛТ

5 годиниЛюбопитно 81 Боряна Райчева


На 7 юли се чества Европейският ден на шоколада. Датата е избрана, защото на този ден през 1550 г. е доставена първата партида шоколад от Америка за Испания.

Най-ранните сведения за шоколада датират от преди повече от 1500 години от тропическите гори в Централна Америка, където обилните дъждове, комбинирани с високата температура и влажност през цялата година осигуряват идеален климат на растението, от което се извлича шоколада – Какаовото дърво.

Какаовото дърво било боготворено от маите, цивилизация обитавала Централна Америка и Южно Мексико, които вярвали, че то има божествен произход. Думата „какао” на езика на маите означава „божествена храна”, от където произлиза и модерното латинско название на какаовото дърво „Theobrama Cacao”, означаващо „Храна на боговете”. Маите варели пикантна сладко-горчива напитка, като опичали и стривали семките на какаовото дърво заедно със царевични зърна и люти чушки и оставяли сместта да ферментира. Готовата напитка била използвана за церемонии и била консумирана най-вече от богатия и религиозен елит.

Ацтеките, които обитавали Централно Мексико, също почитали какаовите зърна, но понеже живели по-на север, в по-високи и сухи райони, където какаовото дърво не е могло да верее, добивали зърната чрез търговия или като военни трофеи. Те ценели зърната толкова много, че дори ги използвали като валута – със 100 зърна можело да се купи пуйка или роб, а данъците били събирани също в какаови зърна. Ацтеките, също като маите, правели напитка от ферментирали зърна, която използвали за ритуали или като луксозна напитка за много богатите. Те я наричали „ксоколатл”, но тъй като испанските конквистадори едвам можели да я произнесат, я преименували в „чоколат” след което се е променила в „шоколад”.

Първото шоколадово блокче е направено едва през 1842 г. от Джон Кадбъри, на когото му хрумнало да направи твърд шоколад. По-късно в Швейцария, Даниел Петер добавя мляко към шоколада и така създава продукта, познат днес като млечен шоколад. Най-скъпия произвеждан до момента шоколад струва 169 британски лири за 50 грама. Той се произвежда с най-фино, изключително качествено еквадорско какао от 14 ферми и се прави на ръка. Шоколадът се нарича "То'ак" и означава земя и дърво на древни еквадорски диалекти.

Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета. Освен с невероятния вкус шоколадът е известен и с полезните си свойства. Всекидневната консумация на малки количества шоколад предпазва от инфаркт и инсулт. Най-полезна е тъмната разновидност на сладкото изкушение. Черният шоколад с висок процент високомаслено какао, което е здравословната суровина в шоколада, съдържа и много магнезий, което се отразява добре и на мозъчната дейност. Затова блокче черен шоколад може да бъде отлично средство срещу умствената и физическата умора, то вдига кръвнта захар и ободрява ума.
Парче на ден има същия ефект и върху кръвното налягане. Шоколадът съдържа химикали, известни като флаваноли. Те разширяват кръвоносните съдове, улесняват преминаването на кръвта през тях и понижават налягането.