София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Чили забрани продажбата на шоколадови яйца Kinder Surprise

Причината е налагането на здравословно хранене

Чили забрани продажбата на шоколадови яйца Kinder Surprise

Причината е налагането на здравословно хранене

4 годиниЛюбопитно 22 Боряна Райчева


Чили прие законодателни мерки за налагане на по-здравословно хранене като част от борбата срещу затлъстяването. Това е причината да се забрани продажбата на яйцата Kinder Surprise.

Министърът на здравеопазването Кармен Кастильо заяви, че Чили се нарежда в света като пионер в налагането на здравословно хранене. Според новоприетия закон на етикетите трябва задължително да са отбелязани стойностите на захар или наситени мазнини, съдържащи се в продукта. Законът, защитаващ здравословното хранене, влиза в сила днес след като бяха необходими 5 години, за да бъде гласуван и 4 години, за да се даде време на хранително-вкусовата индустрия да се адаптира.

Тъй като страната е един от най-големите консуматори на газирани напитки, повече от 60% от чилийците и 1/3 от децата под 6 години са затлъстели. Целта на новия закн е да пази здравето на децата. Вече в училищата се забранява продажбата на вредни храни – богати на сол, захар, мазнини и висококалорични.

Италианският производител, който пусна в продажба през 1972 г. прочутите си шоколадови яйца с играчка, заяви, че ще сезира международен арбитраж, тъй като се засяга репутацията на един от най-известните му продукти.