София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Чуждестранни наблюдатели: Правната рамка застраши доверието в изборния процес

"Правени са дискриминационни коментари по адрес на ромите и ЛГБТИ общността"

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която се включи като наблюдател на парламентарните избори у нас, даде пресконференция за данните от мониторинга на вота.

„Имаше трудности в организирането на изборите, тъй като сме в пандемия. Наистина тя не беше само огромно предизвикателство за властите в страната, но и за нашето наблюдение. Към нас не успяха да се присъединят краткосрочни наблюдатели, които да позволят подробно да наблюдаваме деня на изборите”, обясни ръководителят на мисията в България Корийн Йонкер.

„Бих желала да вляза в повече подробности за нашите основни констатации. Първо - правната рамка създаде адекватна база за демократични избори, но имаше много поправки, които попречиха за достатъчно консултации и справяне с предишните препоръки. Имаше недостатъци в правната рамка, в прилагането ѝ. В резултат на това хората нямаха начин да се справят с нарушенията. Например, жалбите можеха да бъдат подавани само от тези, които са пряко засегнати. И това беше дадено като обосновка за отхвърляне на много жалби. Освен това, когато имаше политически чувствителни казуси - за злоупотребата с държавни ресурси, Комисията нямаше 2/3 мнозинство, за да вземе решение. Тези недостатъци в правната рамка поставиха в риск общественото доверие в изборния процес, което е жизненоважно за демокрацията”, допълни тя.

Наблюдателите отчитат още, че по време на кампанията са правени дискриминационни коментари по адрес на ромите и ЛГБТИ общността.

„Същевременно, социалната и финансовата зависимост на някои групи ги направи уязвими към сплашване и схеми за купуване на гласове, които бяха докладвани на нашите наблюдатели”, добави Йонкер. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!