София 2 °C
Велико Търново 7 °C
Пловдив 6 °C
Варна 8 °C
Бургас 10 °C
Начало Новини Предавания На живо

Цветан Василев: Иван Гешев е хибрид на Делян Пеевски и Бойко Борисов

"НАПлийкс е с цел превземане на IT сектора"

20:42 ч. 24.07.2019 г.Правосъдие 51

„Аз не съм експерт в тази област, но ми се струва, че операцията е пореден милиоционерски опит за прехвърляне от болната на здравата глава". Това заяви в предаването "Честно казано" с Люба Кулезич бившият мажоритарен акционер на Корпоративната търговска банка (КТБ) Цветан Василев.

Той обвини в кибератаката депутата от ДПС Делян Пеевски, главния прокурор Сотир Цацров и заместника му Иван Гешев. „Виждаме апетитите на Цацаров и Пеевски с цялата шайка за овладяване на IT сектора, какъвто е и случаят с ТОЛ системата”, каза Василев.

Според него неслучайно кариерата на Иван Гешев неговата е свързана с казуса КТБ. „Той е ходил на среща с Делян Пеевски, на която е поел ангажимента да води това дело, но после т.нар. съд прие всички доказателства, скалъпени от прокуратурата”, каза банкерът.

Убеден е, че поемането на ангажимент от страна на Иван Гешев не е било случайно. „Още повече, че е интерниран в Перник за отказ да заведе дело срещу енергийния бос Богомил Манчев и компанията му „Риск Инженеринг” (консултант на проекта АЕЦ „Белене” – бел. ред.)”.

По думите на бившия банкер, целта е била да се покрият всички кражби на КТБ и прехвърлянето на отговорността върху него. „Много пъти съм казвал, че големият бизнес носи риск от компромиси, много пъти съм отстоявал бизнеса си, особено след идеването ан Бойко Борисов на власт през 2009 г." 

„Бях наивен да мисля, че Бойко Борисов е проблемът за бизнеса в България. Останах съвсем сам през 2014 г. Пълзящата прокурорска диктатура превзе държавата”, смята Цветан Василев.

Според него прокурорите около Делян Пеевски са част от схемата за съсиспване на банката, там битката била „на живот и смърт”. „Калните битки са си между тях, смешно ми е, че господин Гешев твърди, че съм ходил във Франция да пазарувам прокурор, защото всички знаят, че те се пазаруват в България”.

„На господин Гешев са му обещали твърдо, че той ще бъде първият и единственият избраник, но сега напомням за избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС през 2013 г.”

Банкерът е на мнение, че „туморът” и „рак” като модела „Кой” обяснява защо има такава кандидатра за главен прокурор. „Господин Гешев със своята арогантност и бруталност ми напомня на Делян Пеевски”. Според него е взел и от качествата на премиера Бойко Борисов.