София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Д-р Адемов: Бюджетът на ДОО не решава проблемите с пенсиите

Минималната пенсия се вдига с около 14 лв.

Д-р Адемов: Бюджетът на ДОО не решава проблемите с пенсиите

Минималната пенсия се вдига с около 14 лв.

7 месецаОбщество 2 Боряна Райчева


Фонд „Пенсии“ от бюджета на Държавното обществено осигуряване е увеличен с близо 730 млн. лв. Като краен ефект средната пенсия се увеличава с около 26 лв., минималната пенсия – с около 14 лв., а социалната за старост – с малко над 8 лв. Независимо от значителния ръст на средствата в Държавното обществено осигуряване, председателят на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов смята, че трудно можем да разчитаме на значително повишаване на пенсиите.
Според него, въпросът за преизчисляването на пенсиите е една от възможните мерки, по които трябва да се търси консенсус между парламентарно представените сили. По думите му, трябва да се намерят между 500 и 600 млн. лв. допълнително, за да бъде осъществено подобно преизчисляване на пенсиите.
Д-р Адемов е на мнение, че бюджетът на Държавното обществено осигуряване на практика не решава нито един от сериозните проблеми на пенсионната система, а една част от тях дори се задълбочават.
Към края на 2021 г. родените след 1960 г. жени на практика трябва да получат първите допълнителни пенсии от универсалните пенсионни фондове. Това означава, че Народното събрание трябва да приеме уреждането на фазата на изплащане във фондовете на задължителното допълнително пенсионно осигуряване. На този етап няма внесен законопроект.
Председателят на социалната комисия изрази надежда, че в началото на следващата година този въпрос ще бъде окончателно решен.