София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Д-р Георги Миндов: Мангъров разруши най-святата връзка - между лекар и пациент

Коментар на председател на сдружението на личните лекари в София
2 мЕвроком 6803

Цари пълен хаос - около 90% от случаите с коронавирус се лекуват амбулаторно, от джипитата. Това каза д-р Георги Миндов, председател на сдружението на личните лекари в София в ефира на БТВ.

"Колегите са на предела на силите, напук на мерките. Имаме лекарка, която работи от дома си с висока температура и пациентите се сърдят, че не ходи по домовете", допълни той.

"Координационният център в Инфекциозна всъщност е телефонен център, който търси място в болниците - въобще сега е изкуство не да поставиш диагноза, а да вкараш човек в болница", обясни Миндов. "Личният лекар не може да се свърже с ДКЦ с ковид зона, за да изпрати пациента - няма телефон. Там, където има - дава заето. Пълен абсурд е да се изисква PCR за прием в болница, като резултатът от теста става за 2 дни", допълни той.

"Трябва да се спре притока от новозаразени, за да не се изливат всички върху личните лекари. Другата новина е, че личните лекари скоро няма да разполагат с тестове за коронавирус. Няма да има електронни направления скоро, защото някой не си е свършил работата - Информационно обслужване не си пое ангажимента. До 6-и ноември трябваше да работи", каза още д-р Миндов.

Относно критиките на Мангъров той коментира, че се виктимизира едно цяло съсловие - личните лекари. Ние да дадохме най-много жертви. "Мангъров разруши най-святата връзка между лекар и пациент. С чай, с чорбичка, с аспирин или с най-високотехнолочните лекараства 7-8% влизат в болница".