София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

„Да спасим Карадере“: Над 1000 граждани изпратиха становища за запазване на плажа

Община Бяла е представила план за масивно застрояване в района
5 сОбщество 366 Златина Петкова

След като стотици граждани се включиха в общественото обсъждане на ескиз на общ устройствен план на Община Бяла, проведено на 26 март и въпреки изключително кратките срокове за реакция, над 1000 граждани подадоха становища срещу представения от общината план за масивно застрояване в района на последния неразрушен черноморски плаж – този на Карадере. „Това са само становищата в подкрепа, изпратени с копие до „Да спасим Карадере“, реално обявилите се срещу застрояването са повече“, съобщават от гражданската инициатива.

Планът, представен от консорциума “План проект Бяла 2019”и, предвижда курортни селища на втора линия по цялата крайбрежна ивица до Шкорпиловци и паркова зона с атракциони, преместваеми обекти и подпорна стена по крайбрежието. Урбанизирането на землищата на Бяла, Горица-Светерица и Самотино ще допринесе за бързото унищожаване на части от защитени зони „Камчийска планина“ и „Плаж Шкорпиловци“, както и за унищожаването на последната голяма незастроена местност на българското Черноморие, алармират от „Да спасим Карадере“.

В срок са подадени над 1000 становища, които настояват за преразглеждане на проекта, опазване на природата на местността Карадере и развитие в посока природосъобразен туризъм, който едновременно да носи доходи на местната общност и да опазва природата й. “Този модел може да е пример, който да е първа стъпка за промяна на деструктивната посока, в която късогледо и опасно се използва ресурса на Черноморието ни” пишат от организацията.

“До месеци предстои същинското обществено обсъждане по реда на Закона за устройство на територията. „Да спасим Карадере“ продължава активно участието си и в следващите етапи на изготвяне на устройствения план за Бяла, използвайки всички мерки в рамките на закона за опазване на плажа на Карадере. Гражданското обединение ще предлага и икономически изгодни, иновативни решения за съхраняване на природния баланс и защита на интересите на местните общности” допълват от инициативата.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!