София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Дания отново ще приеме бежанци

Договаря се годишна квота с ООН

14:54 ч. 01.08.2019 г.Политика 8

Дания направи компромис с миграционната си политика и отново ще приема годишната квота бежанци, договорена с ООН. Промяната в политическата стратегия на скандинавската държава, която започва да се забелязва напоследък, е в следствие на победата на Датската Социалдемократическа партия.

Мете Фредериксен, която оглави социалдемократическото правителство, заяви, че Дания е готова отново да приеме годишна квота бежанци. Убежище ще бъде дадено на хора, които поради нестихващи военни конфликти на територията на родната си държава, не могат да се върнат и да живеят там. 

Министър по имиграционните въпроси и интеграцията Матиас Тесфае информира Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците (Акнур), че тази година страната възнамерява да приеме „малка група“ бежанци. 

Но настоява, че цифрата трябва да бъде поне половината от хилядите, които Дания подслоняваше до преди три години. 

Споразумението за предоставяне на убежище е подписано през 1989 г., като Дания приема по 500 бежанци годишно. То продължава да действа до 2016 г., когато поради огромния наплив на търсещи убежище, страната е принудена да спре да изпълнява договорката.