София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Денков: Ако няма локдаун, по-големите ученици ще се върнат една седмица след малките

По думите му вече сме минали границата на безопасност в училищата
2 мОбразование 527 Ивана Иванова

Ние не затваряме училищата, а отваряме електронното образование. Ситуацията в София обаче е критична. Повишаването на заболеваемостта идва и от училищната мрежа. Това коментира министърът на образованието в ефира на бТВ.

"Обществото на Германия е провело дискусия и те са се убедили, че с тестване само може да работи училищната система. Да припомним, че преди седмица една група хора пред министерството ме притискаха и бутаха, защото казахме, че учениците трябва да носят маски в училище", коментира Денков.

По думите му в министерството през цялото убеждават, че трябва да бъдат ваксинирани учителите. "Вчера до 17:30ч. са събирани офертите в Министерство на здравеопазването за видовете тестване. Влизането по същество на тестване и ваксиниране на учителите ще се случи когато вече имаме тестовете, но те още не са избрани".

"До миналата сряда децата между 1-ви и 4-ти клас изобщо не бяха спирани. За първи път те бяха спрени. Ние нямаме безопасна среда в училищата, ние имаме над 100 деца, които са в болница, имаме няколко, които са в реанимация, имаме 17 починали деца от коронавирус. За да намерим баланса между присъствено обучение и здраве на децата, ние не можем да решим задачата", коментира той.

"Децата се разболяват, децата могат да загубят живота си от коронавирус. Представете си, че сега има 100 деца в болница. Родителите не усещат тази отговорност, която ние носим. В момента в София сме 1300 болни на 100 000 от коронавирус. Минали сме границата на безопасност. Ние правим изключение за детските градини, те са на линия", допълни образователният министър и каза още, че няма да се тестват децата, които са ваксинирани, за да се стимулират децата да се ваксинират.

По думите му една седмица, след като се върнат най-малките ученици, ще се върне и прогимназиалните ученици, ако няма локдаун.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!