София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

ДЕНКОВ С НОВА ИНФОРМАЦИЯ: Тествани са 37 832 ученици, имаме 5 положителни проби

Има тествани 2712 учители, от които 6 положителни проби
18 мОбразование 1686 Ивана Иванова

Днес започнахме тестването в 13 области. Искам да благодаря на всички. Доброволците са били най-вече родители и общо са били 3271. Тествани са 37 832 ученици, от тях имаме 5 положителни проби. Две в София, по една във Варна, Добрич и Пазарджик. Това коментира министърът на образованието Николай Денков.

"Имаме тествани 2712 учители, от които 6 положителни проби", допълни Денков.

„Цялата идея е, че няма единен ден за стартиране на всички. Както е обяснено в заповедта, това става при три изпълнени условия – тестове налични, родители, които са готови да им тестват децата, и учители и доброволци, които да тестват учениците. Това, че някой не е започнал днес, не е проблем. Това за нас е нов модел, който, ако проработи правилно, може да ни позволи да не връщаме децата в онлайн обучение. Това зависи от начина, по който се реализира самото тестване и доколко добросъвестно се изпълнява то”, обясни министър Денков.

„Оттук нататък родителите могат да подадат по всяко време декларация за съгласие за тестване. Единственото условие е това да е два дни преди връщането на ученика в клас”, обясни министърът и посочи, че към момента връщането на по-големите ученици в клас не е на дневен ред. Това вероятно ще се случи, след като пристигне доставка на 1,5 млн. теста и се изготви план.

Според него наличните тестове ще стигнат за месец.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!