Депортират афганистанци от лагера в Харманли

Над 2000 души има в центъра, повечето са от Афганистан

3 годиниОбщество 3

Група афганистанци от лагера в Харманли, които принудително ще бъдат изведени от страната ни, напусна в сряда центъра. Афганистанците бяха откарани с коли на Дирекция „Миграция" към МВР, потвърди заместник-председателят на Държавната агенция за бежанците Кирчо Киров.

Той даде извънредна пресконференция Заедно с директора на лагера в Харманли Димитър Захариев пред лагера в сряда сутринта.

На 90% е възстановено всичко в лагера, потрошено по време на размириците преди дни. До петък ще бъде завършена и работата по оградата край центъра. Обстановката е стабилизирана, увери Киров.

2235 са настанените в момента в харманлийския лагер. 1024 от тях са афганистанци, останалите - сирийци и иракчани, предимно семейства, съобщи директорът на центъра Димитър Захариев.

Над 400 души, участвали в размириците, са изведени от регистрационно-приемателния център след това. Те бяха задържани с полицейска мярка след безредиците, а после разпределени в центрове на Дирекция "Миграция", където да бъдат охранявани, като стана ясно, че ще се търси начин те да бъдат изведени от страната и няма да се връщат в лагера.

Поискалите доброволно да напуснат страната афганистанци се намират в центъра в Елхово, както и в центрове от затворен тип на дирекция "Миграция" в София.

ОЩЕ ОТ Общество

Честно казано: За настъплението на прокуратурата в разградения двор на българската демокрация

Не пропускайте да гледате "Честно казано с Люба Кулезич" всяка сряда от 20 часа

2 чОбщество

Земетресение с магнитуд 5,1 разтърси Западна Турция

Засега няма данни за жертви и разрушения.

8 чОбщество

Иракски полицаи ще бъдат обучавани у нас

Това заяви председателят на ПП "АБВ" Румен Петков

9 чОбщество

Русия затвори границата с Китай заради коронавируса

Затворена е границата с Еврейската автономна област, Хабаровския край и Амурска област

9 чОбщество