София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

Директорът на "Сиела Норма": ЦИК ни дължи около 14 млн. лева за наем на машините

По думите му ЦИК дължи пари и за наема на склада, който е 110 000 лева на месец

1500 лева сме поискали от ЦИК за наем на машините за гласуване, което вероятно прави около 14 милиона лева. ЦИК отказва да плаща и за наема на склада, това струва 110 000 лева на месец. Това заяви в ефира на БНТ Веселин Тодоров, изпълнителен директор на фирма "Сиела Норма", която осигурява машините за гласуване.

"Машините все още са наша собственост и това не е опит за злоупотреба с права. Ние продължаваме да носим всички разходи и рискове около употребата на машини. Гаранционната поддръжка тръгва от момента на прехвърляне на собствеността и тя не е прехвърлена, така че ние очакваме или най-сетне да бъде платено по договора или наистина да бъдем обезщетени" категоричен е Тодоров.

По думите му, проблемът е, че всичко е за сметка на фирмата. "Машините, които са повредени ние ги подменяме, предполагам, че те са над 100. Случва се да се повредят при транспорт, някой път падат от по-голяма височина, може да се счупи екрана, знаете че на изборите някои умишлено бутаха машините", уточни той.

Според него, ЦИК дължи пари и за наема на склада, който е 110 000 лева на месец, като обясни, че това са били възможно най-добрите цени, на които се е спряла фирмата му. "Ние сме извършвали много подобни доставки - ние сме правили БУЛСТАТ регистър, система за управление на училищата и други", допълни Тодоров.

ЦИК искат сами да разработват софтуер, не съм убеден, че са компетентни, не съм убеден и че имат разработчици. Ние се включихме вече в поръчката за софтуер, подадохме оферта. Тя поръчката, всъщност, е адресирана само до нас, заяви директорът на "Сиела Норма". Офертата е за 13 милиона и нещо, в момента водим преговори, допълни той.

За доставка на допълнителните 1600 машини за изборите на 14 ноември участват 3 фирми - "Сиела Норма", "Смарт матик" и държавната "Информационно обслужване".

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!