Начало Новини Предавания На живо

Джузепе Конте: Русия и Турция определят съдбата в либийския конфликт

Италианският премиер ще прави реформи в помощ на средната класа

Джузепе Конте: Русия и Турция определят съдбата в либийския конфликт

Италианският премиер ще прави реформи в помощ на средната класа

3 месецаПолитика 63Боряна Райчева


Какво да се случва в либийския конфликт определят Русия и Турция, а не ЕС. Това каза премиерът на Италия Джузепе Конте.

В пресконференцията си в края на годината Конте заяви, че Русия и Турция се стремят само към военно, а не политическо решение в северноафриканската държава.

„Ние трябва да бъдем обединени, не можем да позволим на актьори, дори много по-отдалечени от Либия, да се позиционират, да уредят ролята си в либийския сценарий и да претендират за първенство за всякакви решения“, каза той. „Нещо повече, те се обявяват само за военни решения“.

Турция подписа споразумения с либийското правителство, което контролира Триполи и част от запад на страната. Договорките позволяват на Анкара да изпраща военни експерти и персонал, заедно с оръжие, въпреки че върху страната действа оръжейно ембарго на ООН.

Конте каза също, че неговото правителство скоро ще започне амбициозна програма за реформи. Те ще включват рационализиране на бюрокрацията и борба с укриването на данъци, за да се намали данъчната тежест за средната класа, която бедства в стагниращата икономика.

Премиерът отхвърли критиките, че неговото правителство, създадено през септември, може да се разпадне. Оставането на правителството на власт е под въпрос заради вътрешните конфликти в основната партия „Движението 5 Звезди“ и нестабилността в младши-коалиционния партньор „Демократическата партия“.