София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 10 °C
Варна 10 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Доц. Ангел Кунчев: Ваксините на "Модерна" и "Астра Зенека" идват до края на месеца

Коментар на главния държавен здравен инспектор
58 сЕвроком 554

До 2-3 февруари, когато очакваме третата доставка на ваксини, ще разполагаме вече с около 100 000 дози. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

„Това ще позволи, освен да имунизираме хората от лечебната система, да започнем да ваксинираме и в домовете за възрастни хора и хората, работещи в тази система“, посочи Кунчев.

„Достъпът до ваксини ще стане много по-лесен и широк и няма да е новина пристигането на следващата ваксина. За момента говорим за една ваксина на една фирма, а предстои да получим такива от поне още 5. Кога – зависи изцяло то тяхната организация и това кога ще подадат документи. Такива засега са подали „Модерна“ и „Астра Зенека“, заяви той.

„Очакваме разрешение за ваксината на „Модерна“ за ЕС, а до края на месеца вероятно и на „Астра Зенека“. Това означава, че до края на месеца ще можем да разполагаме с три от очакваните 6 ваксини. Това ще разшири много фронта на имунизация и ще започваме да обхващаме все повече и повече хора“, допълни Кунчев.