София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Доц. Кунчев: Има изключително неприятни съобщения за нигерийския вариант на коронавируса

14-дневната заболяемост у нас върви нагоре
6 сЗдраве 2165 Мирослав Митков

14-дневната заболяемост у нас достигна 285 на 100 000, което ни отрежда 18-о място в ЕС и 5-то място на Балканския полуостров. Това заяви доц. Ангел Кунчев на редовния седмичен брифинг в МС.

Той изтъкна, че най-засегнатата място в Европа в момента е Чехия. Ако вземем заболяемостта на Чехия и я наложим на нашето население, ако имахме нейната заболяемост, днес трябваше да имаме 12 015 нови случая, възможно ли е това да се случи? Да, абсолютно, но не е задължително, дали ще достигнем до такива върхове в тази трета вълна, зависи от поведението на всеки един от нас, заяви доц. Кунчев.

По думите му прави впечатление голямата разлика на заболеваемостта на отделните региони. Днес щабът в Бургас е взел решение да отмени плановия прием и плановата дейност на болницата в там, препоръчвам и на другите щабове в Кюстендил, Враца, Плевен, София град да направят същото. 

14-дневната заболяемост върви нагоре, въпросът е докъде ще стигне. Наясно сме, че основната причина за това е наличието на британския щам на коронавируса, но сме наясно, че след него идва южноафрикански вариант, след него идва бразилския вариант. Има изключително неприятни съобщения за нигерийския вариант, рано е да кажем какви са характеристиките им, рано е да се плашим, отбеляза той.

Даването на тези данни, които са факти, плашене ли е на хората или не, попита доц. Кунчев. Няма ли да е престъпление срещу общественото здраве да ги знаем и да не ги кажем? Нека хората си дават сметка какво е да мълчиш и да не казваш истината тогава, когато тя е най-необходима, каза в заключение доц. Кунчев.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!