София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

Доц. Кунчев: Стартира проучване колко е дълъг имунитетът след ваксинирането

Главният държавен инспектор коментира, че то започва от Пловдив
57 сЕвроком 1063

От Пловдив стартира национално проучване за проследяване на придобития имунитет след ваксинирането.  Целта е да се установи колко дълъг е той, еднакъв ли е при здрави хора и такива с придружаващи заболявания. Проучването ще стартира до 2-3 месеца, когато започне масовата имунизация. Това обяви в града на тепетата главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му подобно проследяване трябва да се направи на минимум 1000 души от страната от различни възрасти.

"Трябва да имаме данни за тях какъв е имунитетът на втория, шестия, 12-ия месец след ваксинацията, след 1 и 2 г.", каза доц. Кунчев. Той добави, че ще се проследяват и нежеланите реакции, както се прави с всяка ваксина. 

"Всяко лице, което има такива реакции, може да попълни съответната бланка и да я подаде в Агенцията по лекарствата. Оттам нататък това отключва тежки проучвания дали са в резултат на ваксината", посочи главният държавен инспектор.

Според доц. Кунчев засега ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" показвала много добър профил на безопасност. Реакциите били слаби - най-често лека болезненост в ръката.

Доц. Кунчев коментира и старта на ваксинацията у нас.

"Дадохме символично начало, тъй като разполагаме с 5000 дози. Проблемът ще бъде, когато имунизацията излезе извън болниците и се прехвърли в домовете за възрастни, а те са над 400. Някои са в отдалечени населени места без медицински персонал. Там ще трябва да ходят мобилни екипи", обясни доц. Кунчев.