София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Доц. Мария Пиргова: ГЕРБ и БСП ще свалят Радев чрез общ кандидат

Политологът с коментар за политическата ситуация у нас
11 сЕвроком 4762

Г-жа Корнелия Нинова заяви, че не е готова с подкрепата на Румен Радев за втори мандат и следва да се проведе вътрешнопартийно допитване в цялата страна, за да се покажело, че БСП е най-демократичната партия. Това е несериозен аргумент, след като е ясно, че Радев ще кандидатства за втори мандат. Взаимоотношенията между партията и президента не бяха много топли през целия мандат на държавния глава. Сега са съвсем смразени, особено след напускането от президентството на Калоян Методиев. Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ политологът Мария Пиргова.

"Интересно защо Радев не намери път към БСП и защо БСП не подкрепи една институция, която е изключително важна. Когато става въпрос за пряк избор, за който са нужни 2 млн. гласа много трудно Радев ще замени БСП с протеста. Без БСП Радев няма да вземе втори мандат, а не виждам как ще стопли отношенията си с „Позитано“ 20. Ако около него се събере елит за създаване на партия, той може да продължи в политиката вън от президентството",

Счупването на модела е възможно само през президентска република. А осъществяването й изисква много време и усилия. Изисква революция. Затова е малко вероятна. Всичко останало ще възпроизвежда сегашния модел.