София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

ДПС с жестока критика към ГЕРБ, ще подкрепят вота на недоверие

Управляващите гневни на БСП: правят политика на лозунги

2 годиниПолитика 13 Боряна Райчева


На провеждащия се днес дебат в парламента по мотивите на вота на недоверие на тема здравеопазване, внесен от БСП, управляващите остро атакуваха опозицията. Според председателя на Здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова , БСП за пореден път са показали, че не търсят съгласие , а само конфронтация. Тя акцентира, че, цитирам: „да не използваме, да интерпретираме проблемите политически. Сектор „Здравеопазване“ се нуждае от надпартиен консенсус. Много е полезно да си припомняме една фраза, че трябва да се правят политики за здравеопазването, а не политика от здравеопазването“,.

Дариткова омаловажи стойността на програмата на БСП „Визия за България“ , наричайки я документ с претенциозно заглавие и поиска и БСП да поеме своята отговорност за състоянието на сектора. Допълни лаконично, че ГЕРБ също не отричали своята отговорност.

„Предложете конструктивна алтернатива за промяна на здравния модел“, призова тя и коментира, че с такава алтернатива БСП няма да спечелят избиратели. „Може би наистина е важна тезата ви за остойностяване на труда на лекарите“, призова д-р Дариткова.

ДПС категорично обявиха, че ще подкрепят вота на недоверие – аргументът им: не заради нереализираните модели, които тепърва ще се коментират, а заради безвремието в здравеопазването. Заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ПГ на ДПС д-р Нигяр Джафер  заяви дословно: „Ще подкрепим този вот заради неслучилото се досега, заради неудържимия срив на доверие от страна на пациентите, на лекарите и медицинските специалисти. Когато има такъв срив на доверие, нещата са пагубни. Ще подкрепим този вот заради индикаторите, които ни поставят на най-непрестижните места. България има най-високата смъртност в ЕС“. ДПС ще гласуващ срещу управляващите и заради фалита на общинските болници. Провокирана от призива на д-р Дариткова за повече смирение в дебата, доктор Джафер попита от парламентарната трибуна дали освен за смирение и покаяние, ще се говори за решение на проблемите. И припомни парадоксалния факт, че, цитирам: „ днес България има еврокомисар по дигитализацията, но няма електронно здравеопазване.“

По думите й с фалшив диалог няма да се стигне до решение. Според нея не опозицията, а ГЕРБ е сътворила вотовете на недоверие.

От ДПС подчертават, че ГЕРБ управлява 10 години - достатъчно време да види проблемите в здравеопазването и да ги коригира. „Загубихте време заради заблуди и грешки, които допуснахте или заради некомпетентност и незнание, или заради такива, които бяха престъпни“ – с тези думи Нигяр Джафер подсили позицията на ДПС и заключи: „Ще подкрепим вота на недоверие, защото не сте в състояние да предприемете стъпки за промяна на системата“.