София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Държавите и банкерите от Г-20 се обявиха за глобален корпоративен данък от 15%

Окончателната версия на документа, без никакви промени в текста, трябва да бъде публикувана в събота
9 дниИкономика 145

Финансовите министри и централните банкери на страните от Г-20 подкрепиха споразумение на 130 държави за провеждане на международна данъчна реформа, която ще въведе данък върху доходите на големите корпорации в размер на 15%. Това съобщи Reuters, позовавайки се на проект на комюнике след срещата на върха на финансовите министри на Г-20 и гуверньорите на Централни банки. Окончателната версия на документа, без никакви промени в текста, трябва да бъде публикувана в събота, 10 юли.

Г-20 също призова тези страни, които не се присъединиха към инициативата, да променят мнението си.

„Приканваме всички страни, които участват в обсъждането на този въпрос [относно данъчната реформа], но все още не са се присъединили към международното споразумение, да го подкрепят“, се казва в проектоизявлението. Според Reuters страните са се договорили да уредят разногласията по реформите до октомври.

В допълнение, според агенцията, членовете на Г-20 също са се съгласили да „поемат възможно най-скоро“ контрол над пандемията, но не са дали конкретни ангажименти, по-специално те не са решили да предоставят финансова помощ и доставка на ваксини към международния механизъм COVAX, създаден от Световната здравна организация и нейните партньори, за да се осигури равен достъп до ваксинация срещу коронавирус в света.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!